KLIK DISINI

Thursday, May 13, 2010

83 kg --------> 69 kg.......... 14 kg turun

83 kg - adalah angka masa last berat nunu sblm bersalin [4 mac 2010] ... sudah dpt tulisan merah sbb melebihi 80kg...

69 kg - adalah berat semasa nunu skrang ni... alhamdulillah... turun hampir 14 kg sepanjang nunu dlm tempoh berpantang... 44 hari.. dan masih lagi mahu menurunkan berat badan sehingga mendapat berat yg ideal...

buat masa ni TARGET nunu utk dpt 60kg dulu.... sebelum selesai target yg baru.. skrang target nunu kena turun kan 9 kg lagi... skrang ni nunu kena maintain kan berat yg ada.. x bole naik dan naik...


*
*
*
*

*
*
*
*

RAHSIA DIET nunu



gambar ihsan dr google

pemilihan beras ponni sbb kurang kanji, kurang karbohidrat, lebih protein...
sepanjang tempoh nunu berpantang, hanya beras ponni pilihan nunu...
nunu mmg dh cr beras ni masa nk dekat2 bersalin..
fikir nk diet, tp x nk abaikan nasi sbb nk meyusu bdn tuk baby..
jadi pemilihan beras ponni harap dpt membantu nunu masa tempoh berpantang..
x dijangka nunu bersalin operation..
selepas nunu dh selesai bersalin, esok kt sepital menu tghari yg dia bg pada nunu
BUBUR NASI
last2 bile blk umah bgtau n mak suh buat bubur la sepanjang nunu berpantang..
sbb nunu x nk penghadaman nunu terganggu dlm tempoh berpantang..
fikir nk ke toilet lagi..
pergh!! mana leh duduk lama2 dlm toilet dgn keadaan mcm nie...
mmg azab...
alhamdulillah... penyediaan pemakanan nunu dlm tempoh berpantang...

BUBUR NASI + SAYUR SAWI REBUS + IKAN/AYAM BAKAR


gambo ihsan dr google

yang ni plak jenis lbh kurang sama dgn mustajab herb tu.. tapi nunu rasi pakai ni..
panas mmg panas.. tapi pada nunu ikut thp kite dpt menahan..
kalo mula2 pakai byk x thn n kepanasan kt bdn..
kurang kan ikut citarasa..
kalo ikutkan masa dlm pantang nunu kena pakai bengkung la..
tp x bole gara2 operation jugak..
mmg jauh beza bersalin operation n bersalin normal...
tp xpe, dh rezeki nunu dpt mcm ni...
nunu pakai mende alah ni pun selepas 2 minggu bersalin..
sbb masa mula2 dulu nunu kena cepat sembuhkan luka diperut..
lepas 2 minggu bersalin.. nunu pakai mende alah ni...
mula2 mcm ssh sikit la nk menggayakan cara nk pakai nyer..
lepas mandi dh siap2 pakai baju baru nk pakai..
mcm leceh jer....
last2... x terfikir, sepatut nyer lepas mandi pun leh pakai mende alah ni dgn senang..
ye lah tiap kali lepas mandi jer terus jer sapu kat bdn..
dh senang...
kalo buat kt luar dh tentu2 kdg igt x igt nk pakai mende alah ni...
bile nunu dh biasa pakai mende alah ni lepas mandi..
senang nk sapu kt mana tempat yg sukar... ho ho ho..
alhamdulillah, membantu serba sedikit penurunan berat bdn..
dan juga dpt membentuk badan...
nunu akan sapu setiap kali lepas mandi...
maknayer lebih kurang 2@3 kali sehari nunu pakai mende ni...

** pd saper2 yg nk diet.. kena kuat kan semangat.. masa nunu nk buat mcm ni pun mula2 fikir bole ker x.. cuba n cuba.. alhamdulillah.. kesannyer berjaya... still nasi kena makan.. tp kena ganti kan la buat bubur... mak nunu kalo buat 1/2 cwn beras ponni tahan la tuk 2 ari mkn bubur... sekurang2 pd nunu ada tenaga lagi... lauk pun sama... mcm skrang ni pun nunu masih mkn bubur lagi, tp lauk dh bole la mkn mak masak ker.. kat kedai punyer lauk ker.. tapi yg penting biar bubur... dan yang paling penting, satu hari kena minum air kosong sebanyak 2 LITER air... wajib! sbb bagi memudahkan kerap ke tandas untuk apa yang patut...

RAHSIA lagi....
ada rahsia lagi selepas abis pantang 44 ari.. selain beras n bio sireh tue.. ada lagi satu mende yg nunu mkn nk kasi bdn maintain, mantap n vouge... nntikan apa rahsia yg nunu nk kongsi n kengkawan... jeng.. jeng.. jeng..

3 comments:

fyna said...

peehhhh..pnjg gile ayat.....chaiyok2....kngah nk turunkn lg 4 kg je lg...tue pown da pyh...

CiK NuNu said...

ngah...
haha..
sharing is caring...
kongsi2 idea...

fyna said...

gud2......
nie nk trnkn 4 kg nie pown,lemak2nye da degil da....huhuhuhu..

BIRTHDAY IRDINA QAISARA

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

BIRTHDAY IRSALINA QISYA

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers