mood masak sudah marey lagiii!!!!!
(oppsss!! nunu kdg2 masak ikut mood sikit.. huhu..
al-maklum la kdg2 lik opis malas nk masak... huhu..
kalo ari minggu ker apa ker.. baru la memasak.. tp tgk mood jugak...!)
mood tgh nk rajin..
plan nk bt PULUT KUNING air tangan sendirik..
kot menjadi lagi ke x...
atau caner...
kalo nk bt pulut kuning ni..
sebaik-baik nyer..
rendam semalaman dengan serbuk kunyit..
ni nunu masak lbh kurang 3 kg beras pulut...
sebesen besar gak buat...
huhu..
bykkan kan....
hat tu kite sambung tuk entry lain plak..
tempat tuk mengukus pulut kuning tadi...
ni yang baru dikukuskan...
tp nk kukuskan tuk kali ke-dua...
kalo ikutkan bole jer kot sekali..
tp kalo org nogori sembilan..
tgk nenek nunu belah mak bt..
depa buh santan + garam sikit..
gaulkan sekali lagi
sehingga sebati..
pastu kukuskan balik...
tada...!! yang ni dh siap dimasak...
alhamdulillah menjadik gak lembut nyer..
- 3 kg beras pulut
- 2 sudu besar serbuk kuning
- santan
- sedikit garam
cara memasak
- basuhkan beras pulut tadi terlebih dahulu sebelum rendam
- selesai membasuh.. sediakan sama paras atau lebih sedikit untuk rendam beras pulut tadi. campur kan serbuk kunyit tadi untuk nampak lebih berseri-seri kuning nya.
- esok pagi nyer baru leh kukus beras pulut tadi, kukus kan selama 1 jam pastikan untuk mengukus pulut tadi di tgh-tgh dibuatkan satu lubang tuk memudahkan wap kukus tadi masuk dan mempercepatkan proses mengukus...
- kukusan pertama sudah siap, masukkan ke dalam dulang untuk digaulkan bersama dengan santan dan sedikit garam untuk menambah perasa lagi.
- kemudian kukuskan sekali lagi selama 1 jam, selepas tu angkat masukkan ke dulang, dan boleh dijamah bersama-sama lauk.
No comments:
Post a Comment