ayam mentah.......
2 1/2 ekor ayam....
ni la dia kawan untuk PULUT KUNING...
makan bersama-sama dengan rendang ayam....
pastikan basuh bersih-bersih, cek balik kot-kot ada balance bulu ayam yg tertinggal kan...
hihihi... kasi baerk punyer bersih..
(kaki ayam...??? pergh!! part tu la yg best.. x dilupakan masuk ke dalam rendang...)
time ni.. ayam tu masih dimasak dan santan belum masukkan lagi..
pasai nk kasi air ayam tu kering dulu....
baru la sendap....!!
AYAM RENDANG versi mamaqaisara a.k.a nunu
BAHAN-BAHAN:
2 1/2 ekor ayam mentah
halia
lengkuas
serai
bawang putih
bawang merah
santan
garam
gula
asam keping
asam jawa
cili kering - yg sudah diblender
CARA MEMASAK:
- panaskan kuali dengan minyak, minyak tu anggaran byk mana bhn yg nk ditumis..
- masukkan cili kering yg sudah diblender... masakkan dulu cili kering tadi...
- dh nmpk mcm nk kekeringan cili kering td... baru masukkan halia+lengkuas+serai+ bwg putih+ bwg merah yg diblender kan sekali..... kemudian masukkan asam keping
- lepastu baru masukkan sedikit gula... sbb nk kasi kemerahan dan kemanisan sedikit di dlm rendang tadi...
- tumisan td dh masak.... dan nmpk kemerah-merahan baru masukkan ayam tadi.. gaul sehingga sebati. biarkan seketika... kemudian amik sedikit asam jawa untuk bg rasa masam sikit... dan masukkan garam
- dlm 10 minit, baru digaulkan perlahan-lahan tunggu sehingga air ayam tu nmpk kering baru masukkan santan cair, tunggu sehingga menggelegak.
- selesai menggelegak baru masukkan santan pekat ke dalam kuali tadi.. kemudian rasa dulu rendang secukup rasa manis, pedas, masin, masam... kalo dh o.k.. boleh la dihidangkan.. selamat mencuba...!!
--------------------------------------------------------
tetiba teringin plak sebenar nyer nk mkn PULUT KUNING cicah RENDANG AYAM
(dh mcm nk beraya plak kan...)
apa lagi terus cari bahan kt kedai..
esok nyer leh buat menu diatas....
No comments:
Post a Comment