jom....
nk tau x cara-cara nk masak belangkas ni..
ikut sesetgh tempat gak..
ada yg di BAKAR...
mcm nunu bt ni plak...
rebus dulu...
sbb nk amik isi dlm..
pastu baru la masak....
kebetulan pagi mak x masak..
jd nyer ptg..
ayah g jeti...
sekali ada la org kg ni duk bg kt ayah..
ada 2 jer pun...
x pasti plak ayah bg baper hinggit...
hihi..
ada sedara nunu beli plak..
siap bakar tinggal makan jer...
sekor RM 15.00 ikut size laaa...
ni bahagian bawah belangkas..
bahagian ni la nnti akan dikorek isi nyer setelah direbus....
kasi close-up dkt sikit......
cuba imagine...?
dh mcm apa????? huhuhuhu
tgk tu... tgh bebetul air panas tu mendidih....
baru la masukkan belangkas tadi....
agak-agak dlm 10 minit lebih kurang..
baru angkat.....
ni la hasil yg kite nk amik dlm td tu..
lepas direbuskan ....
kalo x direbuskan..
nnti berlendir plak.....
byk isi nyer........
ini pak cik ahmad yg siangkan belangkas ni yer..
ai cuma nolong-nolong rebus dan kopek kan..
lepas dikopek cengkerang nyer tu.....
tada...!!! ni la hasil yg dpt.....
cukupla bt merasa sorang sikit-sikit kan....
(bkn mcm citer batu belah batu bertangkup plak kan......
' batu belah batu bertangkup...
tangkup la aku..
aku kempunan telur temakul......' )
ada sesetengah tempat masak asam pedas...
tp kami dh terbiasa masak masakan jawa....
"MASAK KENCUR"
bahan-bahannya:
santan
bawang merah yg dibakar
daun & isi cekur @ kencur
cili api
garam secukup rasa
cara-cara memasak:
di blender ke semua nya bahan diatas kecuali santan ...
masukkan dlm periuk....
masukkan santan cair sekali ke dalam periuk..
panaskan periuk yg berisi td...
tunggu sehingga mendidih...
masukkan garam..
kemudian tambah sedikit santan pekat setelah bahan dlm periuk td mendidih..
tunggu mendidih sekali lagi...
SIAP !!!!!!!
makan dengan nasi panas-panas...
wallawehhh!!
nak...nak plak ada pucuk ubi rebus.....
mmg terbaek....
2 comments:
dik.. x tertelan akak ko ni.. geli... :)
isi dia bnyak tak? yg bulat2 tu telur ke? agagagaga
Post a Comment